Wat zegt een kuil analyse

  • Op de analyse is de structuurwaarde gebaseerd op ruwe celstof, echter voorjaars ruwe celstof is verteerbaar terwijl najaar ruwe celstof minder verteerbaar is.
  • De zetmeel bestendigheid op de analyse is niet betrouwbaar, uit proeven bleek dat in een zelfde kuil na 6 maanden opslag de bestendigheid zelfs steeg! Gezien dit onmogelijk is kan men beter aan de kuil de bestendigheid inschatten.
  • De hoeveelheid boterzuur op de uitslag zegt niet heel veel over de daadwerkelijke boterzuur die je krijgt als je de kuil voert. Dit komt ten eerste door het punt waar er gemonsterd is: midden op de kuil waar de minste boterzuur zit, boterzuur zit vaak aan de zijkanten. Ten tweede is de kuil gestoken toen de kuil niet open was, boterzuur kan ook gevormd worden door broei gedurende het uitkuilen.
  • Balen hebben als voordeel dat zij niet echt conserveren maar meer luchtdicht verpakken waardoor je ook minder kans hebt op verliezen, dat zie je ook aan het verschil op de uitslag bij een kuil of balen in het ammoniak percentage, deze is bij kuil vaak hoger.